Gamrupa

 

 Momenteel houden we ons bezig met de ondersteuning van onze zusterorganisatie Gamrupa the Gambia, die bezig is een onderling ziekenfonds op te zetten voor 5 dorpen. Ziektekostenverzekeringen zijn er niet voor arme mensen, de overheidsgezondheidszorg vinden de inwoners onvoldoende.

 

Als 25.000 personen in die dorpen elk 5 dalasi per maand betalen ( ca 15 eurocent) kunnen zij een dokter met een analist één dag per week naar hun dorp laten komen, elke dag een verpleger/ster in hun medische post treffen en aanvullend personeel voor schoonhouden en vervoer naar een ziekenhuis als dat nodig is.

Om dat allemaal te starten en problemen in de aanloopfase aan te kunnen is meer geld nodig dan zij kunnen betalen. Daarvoor staat Gamrupa Europe garant, maar moet zelf wel dat geld bij elkaar zien te krijgen.

 

 

Het idee lag er allang, de uitvoering liet op zich wachten. Nu er schot zit in de zaken in Gambia, staan in Nederland de dingen te dringen om afhandeling. 123reklame in Malden leverde de layout, drukkerij Weevers in Vorden zette vaart achter het drukwerk en ziedaar: 10.000 kubussen wachten op verspreiding.

Spaarkubussen wel te verstaan. Wie de aanwijzingen volgt knutselt binnen de kortste keren een kubusje in elkaar. We krijgen veel klein geld terug dat zwaar in de portemonnee ligt.

Daar is zo’n kubus zeer geschikt voor. 1 en 2 cents muntjes, Stichting Gamrupa heeft ze graag. Want net als in Gambia maken al die kleintjes een grote, bedoeld voor ondersteuning van het Gamrupa Health Care Fund in Gambia, dat medische zorg tot in de dorpen gaat brengen.

 

In de komende weken zullen op steeds meer plaatsen de bouwplaten liggen. Neem er een mee, zet de kubus in elkaar, vul hem met van die kleine muntjes (groter mag natuurlijk ook) en lever de kubus in als hij vol is, of als je niet verder wilt sparen. Bij voorkeur op het adres waar je hem kreeg. De actie loopt tot Wereldspaardag, 31 oktober 2011.

 

Doe het samen met de buren of familie, de kaartclub of sportvereniging. Ook kun je ze inzamelen in bus of trein op de terugweg van de vakantie. Maar in heel veel huizen staat nu al een kopje of doosje waar juist die muntjes in liggen.

 

Op onze site komt een (groeiende) lijst met ophaal- en inleveradressen. Hier vast een voorproefje.

Stichting Gamrupa Vorden, Everwennink Ruurlo, Camping Tamaring Ruurlo, Buitengoed ’t Sikkeler en Cactus Oase Ruurlo, Drukkerij Weevers Vorden, pedicure Ria Pasman en  Top 1 toys Vorden, Revalidatie materialen Roesingh, Opticien Pearle en Scapino in Doetinchem en nog veel meer. Onze ambassadeurs zijn regelmatig op pad.

Je kan de kubus ook hier downloaden
Wij ontwikkelen niemand!
Dat doen de mensen zelf!
Wij ondersteunen wel ontwikkeling!